luni, 21 octombrie 2013

Actiune! Motor!



Profesorii noştri s-au transformat în regizori, actori, editori, cameramani, etc. pentru trei zile la începutul acestei luni. Au format o întreagă echipă de filmare!  


 Nu, nu au luat parte la un curs de reconversie profesională :), vor rămâne alături de noi ca şi profesori, însă au acum o metodă nouă de predare, pe care unii dintre ei au şi pus-o în practică cursurile pe care le predau. Această metodă nu e nouă doar în sensul de necunoscută până acum, dar şi inovativă în ceea ce priveşte abordarea, tehnologia aplicată, felul cum e structurat întregul curs, şi a ajuns la noi printr-un proiect Leonardo da Vinci, finanţat de UE.
Cursul a durat în total 18 ore şi a fost susţinut de către două dintre profesoarele noastre de engleză (Maria si Emese), care şi-au însuşit cunoştinţele teoretice şi practice legate de această metodă de predare în Florenţa (Italia). După ce au revenit acasă, nu au ţinut informaţiile doar pentru ele, ci le- au împărtăşit cu 19 profesori din cadrul centrului nostru. 


În cadrul acestui curs profesorii au scris un scenariu, l-au împărţit pe scene, au împărţit şi şi-au însuşit fiecare rolurile, au filmat secvenţele, le-au editat, iar la final rezultatul a fot un film de cca. 11 minute. Prin tot acest proces, au învăţat nu doar cum se alcătuieşte un filmuleţ de la cap la coadă din punct de vedere tehnic, dar şi cum se pot aplica toate acestea la un curs de limbi străine, în sala de clasă. 

Vă întrebaţi poate la ce anume foloseşte această metodă de predare într-un curs de limbi străine? 
Mulţi dintre cei care participă la un curs de limbă nu o fac doar pentru a primi nişte informaţii în plus de gramatică sau vocabular ci vin cu speranţa că vor căpăta curaj să vorbească, să aplice tot ce au învăţat. În cadrul cursurilor  organizate la centrul nostru se pune foarte mult accent pe comunicare, pe simularea unor situaţii din viaţa reală cu tot felul de jocuri de rol sau de activităţi care să forţeze participanţii să se descurce în situaţia dată şi în limba pe care o studiază. Cum ar putea mai bine decat prin joaca de-a filmul :)

Unii dintre cursanţii noştri au avut deja posibilitatea să încerce însuşirea unei limbi în acest mod, iar dorinţa şi scopul nostru este să nu rămânem doar la încercări, ci să introducem această metodă în practica noastră zilnică. De aceea, în curând vom organiza astfel de cursuri de data aceasta nu pentru profesori, ci pentru acei cursanţi, care pe lângă provocarea învăţării unei limbi nu se sperie nici de o abordare, metodă nouă. 






Multumim Maria si Emese 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu